top of page

KRİPTO PARALARA İLİŞKİN İLK YASA ÇIKTI

Yazarın fotoğrafı: Av. Arb. Melike Gökçe AKAv. Arb. Melike Gökçe AK

Güncelleme tarihi: 23 May 2021

31456 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ÖDEMELERDE KRİPTO VARLIKLARIN KULLANILMAMASINA DAİR YÖNETMELİK ile 30.04.2021 tarihinden itibaren kripto paraların doğrudan veya dolaylı şekilde ödemelerde kullanılması yasaklanmıştır. Ayrıca “kripto para” tanımı da yapılmıştır.


MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.

Yönetmelikte ismi geçen “kaydi para” ya da bir diğer ifadeyle mevduat parası, temel olarak bankalar tarafından yaratılan paraya denmektedir.


“Elektronik para” ise 6493 sayılı Kanun’da “elektronik para ihraç eden kuruluş tarafından kabul edilen fon karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, bu Kanunda tanımlanan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve elektronik para ihraç eden kuruluş dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilen parasal değer” şeklinde ifade edilmektedir.


Yönetmeliğin 4.maddesinde “Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.” denilerek de kripto para kullanımını temel alan iş alanlarının da önü kesilmiştir.


Aynı maddenin 2. fıkrasında da Papara gibi elektronik ödeme kuruluşlarının kripto para alım satım platformlarına para gönderip çekilmesine aracılık edemeyecekleri belirtilmiştir. Bu düzenlemeden dolayı artık yalnızca bu işlemler banka üzerinden gerçekleştirilip vergilendirmeye tabi tutulmasının önü açılmıştır. Aynı zamanda aktarılan ve çekilen paranın takibinin kolaylaştırılması için atılmış bir adımdır.


Sadece ödemelerde değil, elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edilmesi de yasaklanmıştır.


Türkiye’deki pek çok işletme ve Rolls Roys, Tesla gibi dünya markaları da kripto para ile alışverişe yönelmişken bu yönetmelik ile kripto paraların yasaklanması pek çok mağduriyete yol açacaktır.



16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Thodex Mağdurlarının Hukuki Hakları

Bu makalemizde son günlerde gündemdeki kripto para borsası thodex mağdurlarının hukuki hakları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Thodex...

Comments


bottom of page